Leivontaa ja joulun tuoksuja
Joulu tuli taas aivan yllättäen, niinkuin se usein pakkaa tulemaan. En varmaan koskaan opi, vai onko se enemmänkin niin että tämä viime hetken tohina on osa sitä tunnelmaa, mene ja tiedä. Minun jouluuni kuuluu muutama ns pakollinen herkku, joulutortut ja taatelikakku ykkösinä. Näin gluteenittomana on aika itsestään selvää, että saa itse laittaa essun eteen ja alkaa hommiin.
TAATELIKAKKU
Taatelikakkua on leivottu meidän perheessä jo lapsuudessani, resepti oli tullut Kouvolan mummilta, joten sen juuret kulkenevat Viipuriin asti. Hyvin perinteinen resepti siis. Mitat kahvikuppeina, ohjeissa aina oikea voi. Olin säästänyt ja hoivannut noita mummin resptejä omilleni muuttamisesta lähtien. Oli siis olemassa pari muutakin hyvää helppoa ja takuuvarmaa kahvikakkureseptiä, “hapankermakakku” ja “tätien kakku”, vaan ei ole enää. Edellisessä muutossani päätin laittaa pois ison osan vanhoista resepteistäni koska niitä oli liian paljon, koska en koskaan niitä edes katsonut, en edes tiennyt mitä kaikkea olinkaan säästänyt. Tiedätte nämä täpötäydet laatikot…. Otin, tai uskoin ottaneeni, talteen muutamat tärkeimmät resepteistäni. Ongelma on vain se, etten ole niitä koskaan enää löytänyt :`( .
Onneksi netti on pullollaan myös taatelikakkujen reseptejä. Niitä vertaillen ja gluteenittomaksi muuntaen on kehittynyt tämä nykyinen versio.
1 paketti kivettömiä taateleita, niitä levyksi puserrettuja
2dl vettä
2dl sokeria, osa sokerista voi olla fariinisokeria
200gr voita tai leivontamargariinia
(1-2 rkl murukahvia)
2 kananmunaa
3,5dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1tl vaniljasokeria
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
Pilko taatelilevy pienemmäksi. Laita se sokerin ja lämpöisen veden kanssa kattilaan. Kiehauta seosta kunnes taatelit pehmenevät.
Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon rasva. Kun rasva on sulanut, voit soseuttaa massaa sauvasekoittimella lisää, mutta tämä ei ole välttämättöntä, taatelisattumat kakussa ovat mielestäni vain herkullisia.
Lisää kananmunat.
Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne massaan. Parasta on jos viitsii käyttää jauhojen lisäämisessä siivilää. Gluteenittomat jauhot kun paakkuuntuvat helposti.
Kaada taikina esim karkeilla riisijauhoilla jauhotetuun rengasvuokaan. Vuoka saisi olla noin 2l vetoinen.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä kun kakeilutikkuun ei enää tartu taikinaa ja kakun reuna alkaa hieman vetäytyä vuoasta.
Kakku säilyy hyvin, eli sen voisi leipoa hyvissä ajoin!
“Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.”
Piparkakkujen kanssa menin sieltä missä aita on matalin eli valmistaikinalla haettiin piparin tuoksu kotiin 😊 Valinta osui lähikaupan ainoaan vaihtoehtoon eli Moilasen pakastetaikinaan. Kyseinen taikina ei ole koskaan ollut omaan makuun se paras vaihtoehto, mutta menköön. Tärkeintä on joulun tuoksu! Ja muotit 👌
Joulutortut ovat ne haaste. En ole onnistunut koskaan tekemään helposti käsiteltävää ja hyvin lehteväksi nousevaa taikinaa. Enkä raaski ostaa valmiita… Pari viimeistä joulua olen tehnyt ihan perus rahkavoitaikinan. Ottanut sitten piparimuotilla torttupohjan iman kummempia taitteluita. Ja tietysti luumuhillolla.
Tänä vuonna kokeilin toisena vaihtoehtona yhdistettyä piparijoulutorttua. Tähän versioon olisi varmaan sopinut paremmin omena-kanelihillo. Muutta kelpaa näinkin ihan hyvin.
Ainoa varsinainen moka mikä tuli oli, että torttuset olivat uunissa hieman liian kauan, onneksi nämä tulevat vain omaan käyttöön ja itselle kelpaavat kyllä. Nämä muistuttavat ja maistuvat ehkä enemmän pikkuleiviltä, saanpahan syödä kerralla useamman 😉